Digitalno bankarstvo

KAKO TROŠITI I ŠTEDJETI U DIGITALNOJ ERI

Internet i mobilno bankarstvo pomažu u upravljanju ličnim finansijama, jednostavno je i sigurno, a s mobilnom aplikacijom lakše pratite svoja primanja i štedite.

202404 Absa Web Slider Finacijska Pismenost3

Živimo u sve mobilnijem svijetu s Wi-Fi dostupnim gotovo bilo gdje i bilo kada. Današnje tehnologije mogu nam pomoći u ličnim finansijama više nego ikad prije. Među područjima u kojima je tehnologija najbolje iskorištena svakako je mobilno i internet bankarstvo. Danas gotovo svaku transakciju možete obaviti na svome mobilnom uređaju 24/7. Provjera stanja, plaćanje računa, praćenje vaše potrošnje, pronalaženje najbližeg bankomata, prijenos sredstava ‒‒  sve to možete učiniti na dlanu svoje ruke. Tako možete upravljati svojim novcem gdje god i kad god poželite, a za to vam je jedino potreban pametni telefon ili laptop i internetska veza. Takva pogodnost važna je kada ste na ljetovanju, zimovanju ili bilo kojem drugom putovanju. Također, ako ste u inostranstvu, sudjelujete u domaćem platnom prometu bez dodatnih, visokih naknada (koje biste platili da niste korisnik internet ili mobilnog bankarstva). Ukoliko imate nekoliko različitih računa u banci, omogućen vam je jednostavan prijenos sredstava s računa na račun. Također, većina banaka pruža vlastite mobilne aplikacije prilagođene njihovim proizvodima i uslugama pa potrošači mogu izabrati onu koja im najviše odgovara.

Vaš novac i mobilno bankarstvo

Internet i mobilno bankarstvo korisno je ne samo zato što vam je uvijek dostupno već i zato što u svakom trenutku imate uvid u stanje na svome računu u stvarnom vremenu, a jasno praćenje prihoda i rashoda presudno je za kvalitetno upravljanje ličnim finansijama.

Većina mobilnih aplikacija omogućuje pretraživanje uplata po primaocu, što je korisno kod ažurnog plaćanja režija i ostalih troškova. Također, jedna od najvećih koristi praćenje je svih transakcija po računima i po karticama – tako imate stvarnu sliku svoje potrošnje. Osim toga, internet i mobilno bankarstvo ne zahtijeva čuvanje gomile papira u kojima se većina ljudi teško snalazi, već je svaka transakcija uvijek dostupna na mreži.

Svim korisnicima kredita, kreditnih kartica i raznih štedno-ulagačkih proizvoda internet i mobilno bankarstvo nudi jasan pregled trenutnog stanja otplate ili uštede po svakom proizvodu, što uveliko olakšava planiranje ličnih finansija i odlučivanje o novim ulaganjima ili zaduživanjima, a ne morate ni fizički otići u banku. Tako štedite i vrijeme i novac. Ono što je u klasičnom bankarstvu zahtijevalo od 20 do 30 minuta sada putem mobilnog bankarstva traje od 20 do 30 sekundi.

Prema istraživanjima, korisnici mobilnog bankarstva godišnje uštede od 6 sati i 9 minuta jer ne čekaju u redu u banci i 20 sati i 9 minuta na šalteru. Ukupno je to 26 sati i 18 minuta godišnje, što je više od jednog dana, koji sigurno možete bolje iskoristiti.

Štedite i novac, jer je trošak plaćanja računa znatno veći u poslovnici nego na mobilnom bankarstvu. Osim toga, stalno provjeravajući vlastito stanje na računu, možete pravodobno reagovati na svako neplanirano trošenje zbog kojeg primjerice možete dospjeti u minus i tako izbjeći mogući trošak korištenja njime.

Je li mobilno bankarstvo sigurno?

Uobičajena je zabluda da bankarstvo putem pametnog telefona utiče na vašu finansijsku sigurnost. Te su pretpostavke razumljive s obzirom na to koliko se mobilno bankarstvo razvija, no često su neutemeljene. Iako su savremeni sigurnosni sistemi dostigli zavidan nivo, nisu idealni i uvijek postoji neki način na koji se internetom mogu obavljati ilegalne radnje. Jednako tako, korisnički doživljaj mogu narušiti tehnički problemi i mogući prekidi internetske usluge.

Mobilno bankarstvo postaje jedan od najsigurnijih i najprikladnijih načina kvalitetnijeg upravljanja osobnim finansijama, osobito primjenom tehnologije otiska prsta i beskontaktnih plaćanja.

Addiko Bank Sarajevo