Ispunite svoje želje

ISPUNITE SVOJE ŽELJE

Nema ništa loše u trošenju novca na ono što želite sve dok time ostvarujete svoje finansijske ciljeve.

Uzbudljivo je ispunjavati želje, a prelako je pri tome potrošiti previše.

Želja je beskonačno mnogo i jako je dobro da ih imamo jer su one i naša motivacija da ih ostvarimo i budemo stoga sretni i zadovoljni. Ali s ispunjenjem želja koje su isključivo vezane uz novac ipak je potreban oprez. Neko će reći da su sve želje takve. Nisu. Dodatni novac nije potreban ako se želi promijeniti vrsta hrane u tzv. zdravu ishranu ili ako se želi promijeniti način života ili provesti više vremena s porpdicom, u prirodi ili u sportu.

S jedne strane imamo emocionalne želje, a s druge vrlo racionalna ograničenja s finansijama kojima raspolažemo. Što napraviti u toj situaciji, a da se naknadno ne pokajemo?

Za dodatne izdatke potreban je dodatan novac koji dobijemo ili povišicom ili dodatnim izvorom prihoda ili zasluženim novčanim nagradama ili smo jednostavno planski uštedjeli u prijašnjim mjesecima da bismo mogli ispuniti želje.

Kako je želja beskonačno mnogo, prvo zlatno pravilo jest ispuniti one želje koje odgovaraju našim finansijskim mogućnostima. Drugo zlatno pravilo jest da se ni tada ne ispunjavaju sve želje već se računaju male uštede na svaki dodatan izvor prihoda, jer ogoljeti se financijski do kraja vrlo opasno dok je zaštiti se uštedom vrlo mudro.

Zato djecu učimo štedjeti, a odrasle ljude kako upravljati novcem. I koliko god učili sebe i druge, opet se često dovodimo u opasnost s obuzdavanjem želja i prekomjernim troškovima.

Finansijsku pismenost učimo cijeloga života i niko ne smije misliti kako će toliko naučiti da će postati imun na greške. Pravi su pobjednici samo oni koji naprave najmanji broj grešaka u životnome vijeku jer su bili oprezni, jer su učili, jer su se raspitivali na više strana, jer su čitali „mala slova“, jer su bili otvoreni za nova tehnološka rješenja i inovacije.

Treće zlatno pravilo jest ne zapasti u dugove radi ispunjenja želja koje nisu presudne u nečijem životu. Dugovi zbog kupovine odjeće, putovanja ili zato što nešto ima susjed, prijatelj ili kolega na poslu pa vas to tjera da i vi posjedujete, najgori su oblici duga visokog rizika.

Četvrto je zlatno pravilo da se ne osjećate loše ako ne možete ispuniti svoje želje. Neke ćete želje moći ispuniti s vremenom ako imate motivaciju, upornost i ambicioznost. Neke će vam prestati biti želje jer će ih druge zamijeniti. Osvrnite se unazad i preispitajte je li vam se to već dogodilo. Mnogima jest.

U praznično vrijeme pretvorite dio želja u nematerijalna zadovoljstva kao što su lijepa riječ, razgovor uz toplu čokoladu, pohvale, čestitke i ručno izrađene ukrase ili originalan kolačić. Budite inventivni, kreativni i inovativni, a i pazite što je vaša želja jer kineska poslovica kaže da se „možda ona i ostvari“, a svaka ne donosi nužno i veće zadovoljstvo.

Addiko Bank Sarajevo