Pravo na proteste je građansko pravo

Pravo na proteste je građansko pravo, no ne pristajemo na ucjene i odbacujemo govor mržnje

 

  •  Hypo je u kontinuitetu na raspolaganju svojim klijentima
  •  Zanemarivanje i izvrtanje pravomoćnih sudskih odluka predstavlja nepoštivanje pravnog poretka i sudstva
  • Komentiranje nepravomoćnih odluka sudova je direktni uticaj na sudstvo
  • Banka nema uticaj na kretanje valuta, niti je mogla predvidjeti jačanje bilo koje valute.
  • Ponuđene olakšice banka financira iz svog poslovanja i iz  svojih sredstava. One su financijski maksimum i ustupak koji činimo za svoje klijente.

28. 03. 2015 – Jednako kao i okupljanje članova Udruženja Švajcarski Franak u Banjaluci, i današnje okupljanje UKK Švicarac je ignoriranje  pravomoćnih presuda donesenih po tužbama klijenata u BiH, kao i napora koje banka u kontinuitetu, iz svojih sredstava, ulaže da bi riješila probleme otplate ovih kredita.

Udruga, pored toga, manipuliranjem podacima o broju klijenata,  ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši direktni uticaj na sudstvo.
Podsjećamo da su u FBiH donesene 2 drugostepene presude: jedna u cijelosti u korist banke, te druga koja je oborila prvostepenu presudu u korist klijenta  radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude.
Sigurni u svoje stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom zakoniti banka je još 2013 Udruzi nudila arbitražu kroz koju bi se sistemski, u roku od 6 mjeseci, riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku. Udruženje je ponudu odbilo.

Pored toga, jedan dio klijenata i dalje kalkulira i čeka razvoj situacije sa tečajem CHFa, očekuje da neko drugi riješi problem i neosnovano okrivljuje banku. Svjesni smo problema koje korisnici kredita sa valutnom klauzulom imaju, no Banka, kao i naši povjerioci i ostali klijenti korisinici drugih proizvoda i usluga banke,  ne odobravamo ovakav stav.
Upravo iz razloga što razumijemo problem te uz činjenicu da sama banka trpi štetu  zbog neredovne otplate sredstava koje je kroz kredit dala klijentima, banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju  smo ponudili najbolja i za klijente financijski vidljiva rješenja.
Na nerealne zahtjeve koji su pravno i financijski neutemeljeni, ne možemo pristati, jednako kao što ni naše štediše u CHFu ne bi pristale da im se štednja konvertira po tečaju od prije godinu, dvije, pet…

Da smo svojim rješenjima i olakšicama na pravom putu potvrđuje i sve je veći broj korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili da riješe problem podnošenjem zahtjeva za olakšice.

  • Presjek aktivnosti Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. s ciljem  prevazilaženja problema u otplati kredita sa valutnom klauzulom u CHFovima:

1.) CHF problem nije ekskluzivno problem Bosne i Hercegovine i treba ga realno sagledati. To je problem regije  i to u većoj mjeri nego u BiH. U nekim zemljama umiješala se i vlada donoseći različite mjere i modele manje ili više uspješne.

2.) Od 2011. godine  Banka je klijentima, pored ranije konverzije, moratorija,  ponudila model otplate ovih kredita kroz tzv balon otplatu gdje je kurs CHF bio fiksiran na 1,31 KM na period od tri godine, a razlika između stvarnog   i fiksiranog kursa se knjižila na posebni otplatni račun. Hypo u BiH  je također u  2011. donijela odluku o smanjenju kamatne stope na stambene kredite za 1 procentni poen  čime je znatno umanjila kamatne stope. U Hrvatskoj su odlukom vlade  u ljeto 2013. umanjene kamatne stope za stambene kredite  – dakle  Hypo je u BiH to uradila godinu i po prije nego je to vlada susjedne nam države uradila kroz  regulatorni okvir.

3.) Dodatno, 2013. godine  Hypo je u BiH za klijente kreirala olakšicu koja je podrazumijevala paket: smanjenje kamatnih stopa, otpis jedne ili više rata uz konverziju kredita u EUR. Klijenti koju su tada te tijekom 2014 realizirali olakšice sada nemaju problem i više su nego zadovoljni.

4.) I u 2015. godini smo i dalje na raspolaganju našim  klijentima ( kojih je u obje banke, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka,  6101)  da uz dogovor sa bankom temeljem individualnog zahtjeva za olakšice svakom klijentu ponudimo olakšicu od koje će imati koristi. Olakšice uključuju: konverziju u kredit sa valutnom klauzulom u eurima uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa CHF-a na 1,628501 KM za 1 CHF (srednji tečaj Centralne banke BiH na dan 15.01.2015. godine) formiranjem balon otplate sa kamatnom stopom na balon račun od jedan posto. Period trajanja balon otplate kredita može biti minimalno tri godine, a maksimalno do kraja otplate kredita.

Addiko Bank Sarajevo