Strane banke mogu biti odličan izvor znanja i iskustva za unaprjeđenje lokalne regulative

Sarajevo, 02.10.2018. – Markus Krause, član Uprave Addiko Grupacije zadužen za rizike učestvuje u panel diskusiji na prvoj regionalnoj konferenciji o upravljanju rizicima koja se održava u Sarajevu. Krause je sa ostalim učesnicima razgovarao o novoj regulativi za bankarski sektor, te o izazovima implementacije te regulative u BiH, obzirom da BiH nije članica EU.
“Kao dio regionalne bankarske grupacije veoma smo zainteresovani da prenesemo naša znanja i iskustva u vezi nove regulative. Smatram da strane banke mogu biti odličan izvor znanja i iskustva u procesu ujednačavanja lokalne regulative sa novom EU zakonskom regulativom. Voljni smo podijeliti naše iskustvo u ovom području s ciljem unaprjeđenja bh. zakonodavnog okvira”, naglasio je Krause.
“Vjerujemo da je najbrži put za Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja nije članica EU, za implementaciju Bazel III regulative, maksimalno usklađivanje svoje lokalne regulative međunarodnim standardima finansijskog i računovodstvenog izvještavanja. Ovim bi se omogućio maksimalan nivo transparentnosti i pojednostavilo lokalno i međunarodno izvještavanje banaka”, zaključio je Krause.

Krause

Addiko Bank Sarajevo