Ulrich Kissing za FENU

Kissing:  Strategiju poslovanja razvijati prilagođavanjen tržištu i kreditnoj sposobnosti klijenata

SARAJEVO, 29. jula (FENA) – Novoimenovani predsjednik Uprave Hypo Grupe (Hypo Group Alpe Adria AG – HGAA) Ulrich Kissing izjavio je danas da će nova Uprava svoju strategiju poslovanja u Jugoistočnoj Evropi temeljiti na adekvatnosti kapitala, stabilnom izvoru finansiranja osiguranom u idućih osam godina, primjeni evropskih standarda i procedura i nultoj stopi tolerancije prema korupciji unutar same organizacije Grupacije.

Novi vlasnici HGAA, Advent International i EBRD koji su preuzeli mrežu banaka Hypo Group Alpe Adria AG koja posluje u jugoistočnoj Evropi (JIE), kazao je Kissing, bit će posvećeni rastu bankarskog poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzetnicima te sa privredom i javnim sektorom u regiji.

Cilj im je uvođenje mreže Hypo banaka u JIE među pet vodećih igrača u regiji ostvarujući profitabilan rast, a Kissing je u susretu sa predstavnicima nekoliko bh. medijima, istaknuo da HGGA nema više restrikcija Evropske komisije, ima kvalitetan “prečišćen” kreditni portfolio u kojem je udio loših kredita sveden na 12 posto.

Kissing je također kazao da će udjelom EBRD-a u vlasništu HGAA doći do bliže suradnje sa tom bankom, koja ulaže značajna sredstva u brojne projekte u BiH, ali da će i dalje imati konkurenciju, kao i da će raditi na ostvarenju suradnje sa drugim institucijama. Istaknuo je da se u vrijeme ekonomske krize i smanjenja kreditne potražnje strategija poslovanja banaka treba razvijati prilagođavanjem tržištu i cijena kreditnoj sposobnosti klijenata, pojednostavljenju organizacije i procedura prema klijentima, nudeći ne samo kredite već paket usluga.

Po njegovim riječima nova Uprava je svjesna da je sadašnji brand povezan sa “skandalima iz prošlosti” i da razmišljaju o promjeni imidža i branda, ali da je prethodno potrebno napraviti jasnu strategiju u vezi sa tim promjenama.

Kissing je napomenuo i da su svjesni problema sa kreditima plasiranim u švicarskim francima i da još razgovaraju sa klijentima i nude povoljne uvjete uz mogućnosti otpisa dijela duga, al ii da klijenti moraju biti svjesni onoga što su potpisali i obaveza koje su preuzeli.

Prije preuzimanja ove pozicije, Ulrich Kissing bio je predsjednik Uprave Investitionsbank Berlin (IBB). Prije toga, obavljao je brojne dužnosti u Deutsche Bank AG.

Advent International (Advent), globalno aktivni investitor privatnog kapitala, sa sjedištima u više evropskih zemalja i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) i njenu mrežu banaka u JIE od Heta Asset Resolution (Heta), wind down društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije. U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru financijskih usluga, investirajući u više od 60 kompanija širom svijeta. Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u JIE i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

HGAA posluje putem svojih podružnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sa 250 poslovnica i 3.655 zaposlenih, HGAA servisira više od 1,2 miliona klijenata među kojima je veliki broj malih i srednjih poduzeća, te fizičkih osoba, pravnih subjekata kao i lokalnih zajednica.

Da li su vam informacije na stranici korisne?

Da
Ne

Addiko Bank Sarajevo

Cookies koristimo kako bismo poboljšali iskustvo korištenja naše stranice.

Pritiskom na bilo koju poveznicu na ovoj stranici prihvaćate korištenje cookies.".