Ulrich Kissing za FENU

Kissing:  Strategiju poslovanja razvijati prilagođavanjen tržištu i kreditnoj sposobnosti klijenata

SARAJEVO, 29. jula (FENA) – Novoimenovani predsjednik Uprave Hypo Grupe (Hypo Group Alpe Adria AG – HGAA) Ulrich Kissing izjavio je danas da će nova Uprava svoju strategiju poslovanja u Jugoistočnoj Evropi temeljiti na adekvatnosti kapitala, stabilnom izvoru finansiranja osiguranom u idućih osam godina, primjeni evropskih standarda i procedura i nultoj stopi tolerancije prema korupciji unutar same organizacije Grupacije.

Novi vlasnici HGAA, Advent International i EBRD koji su preuzeli mrežu banaka Hypo Group Alpe Adria AG koja posluje u jugoistočnoj Evropi (JIE), kazao je Kissing, bit će posvećeni rastu bankarskog poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzetnicima te sa privredom i javnim sektorom u regiji.

Cilj im je uvođenje mreže Hypo banaka u JIE među pet vodećih igrača u regiji ostvarujući profitabilan rast, a Kissing je u susretu sa predstavnicima nekoliko bh. medijima, istaknuo da HGGA nema više restrikcija Evropske komisije, ima kvalitetan “prečišćen” kreditni portfolio u kojem je udio loših kredita sveden na 12 posto.

Kissing je također kazao da će udjelom EBRD-a u vlasništu HGAA doći do bliže suradnje sa tom bankom, koja ulaže značajna sredstva u brojne projekte u BiH, ali da će i dalje imati konkurenciju, kao i da će raditi na ostvarenju suradnje sa drugim institucijama. Istaknuo je da se u vrijeme ekonomske krize i smanjenja kreditne potražnje strategija poslovanja banaka treba razvijati prilagođavanjem tržištu i cijena kreditnoj sposobnosti klijenata, pojednostavljenju organizacije i procedura prema klijentima, nudeći ne samo kredite već paket usluga.

Po njegovim riječima nova Uprava je svjesna da je sadašnji brand povezan sa “skandalima iz prošlosti” i da razmišljaju o promjeni imidža i branda, ali da je prethodno potrebno napraviti jasnu strategiju u vezi sa tim promjenama.

Kissing je napomenuo i da su svjesni problema sa kreditima plasiranim u švicarskim francima i da još razgovaraju sa klijentima i nude povoljne uvjete uz mogućnosti otpisa dijela duga, al ii da klijenti moraju biti svjesni onoga što su potpisali i obaveza koje su preuzeli.

Prije preuzimanja ove pozicije, Ulrich Kissing bio je predsjednik Uprave Investitionsbank Berlin (IBB). Prije toga, obavljao je brojne dužnosti u Deutsche Bank AG.

Advent International (Advent), globalno aktivni investitor privatnog kapitala, sa sjedištima u više evropskih zemalja i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) i njenu mrežu banaka u JIE od Heta Asset Resolution (Heta), wind down društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije. U proteklih 20 godina Advent International je investirao u 40 kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru financijskih usluga, investirajući u više od 60 kompanija širom svijeta. Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sjedište mreže banaka u JIE i dalje će biti u Klagenfurtu, Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

HGAA posluje putem svojih podružnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Sa 250 poslovnica i 3.655 zaposlenih, HGAA servisira više od 1,2 miliona klijenata među kojima je veliki broj malih i srednjih poduzeća, te fizičkih osoba, pravnih subjekata kao i lokalnih zajednica.

Addiko Bank Sarajevo