Skoro tri četvrtine klijenata realiziralo rješenje banke za “CHF kredite”

Skoro tri četvrtine klijenata dvije Hypo banke u BiH realiziralo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja za kredite sa klauzulom u CHF

13. 09. 2016.:    Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka uspješno privode kraju implementaciju rješenja koje je klijentima, korisnicima kredita sa valutnom klauzulom u CHF-ovima, ponuđeno u martu ove godine.

Sa 13. 09. 2016. godine, na nivou BiH, 71% klijenata je realiziralo ili je u završnoj fazi realizacije rješenja koje podrazumijeva umanjenje dugovanja uz konverziju ili uz zatvaranje kredita.
U Federaciji BiH u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. ovaj procenat je 57%, dok je u Republici Srpskoj u Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka  realizacija na 83%.

Konverzija ili zatvaranje kredita uz značajna umanjenja dugovanja, koju su Hypo u BiH ponudile klijentima, prepoznato je kao fer rješenje. Ovim rješenjem se na  relaciji banka-klijent, na uspješan način, rješava regionalni problem nastao porastom CHF valute koji je kao posljedicu imao uvećanje dugovanja po kreditima za klijente koji su odabrali financiranje sa valutnom klauzulom u CHF-ovima.
Konverziju ili zatvaranje kredita uz značajan otpis dugovanja podržale su i mjerodavne institucije naše zemlje, jer ponuđeno rješenje ne ugrožava domaći bankarski sistem ni domaću ekonomiju.

Trošak koje su dvije Hypo banke u BiH do sada uknjižile temeljem odobrenih umanjenja dugovanja je  26 milijuna KM i u cijelosti je pokriven od strane vlasnika banaka – američkog fonda Advent Internationala i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovaj iznos jeste značajan, no on, s druge strane, bankama osigurava kvalitetniju strukturu kreditnog portfelja, a klijentima realizirano rješenje olakšava otplatu preuzetih obaveza po kreditu.

Da li su vam informacije na stranici korisne?

Da
Ne

Addiko Bank Sarajevo

Cookies koristimo kako bismo poboljšali iskustvo korištenja naše stranice.

Pritiskom na bilo koju poveznicu na ovoj stranici prihvaćate korištenje cookies.".